Friday, 17 June 2011

kawan @ sahabat???

assalamualaikum.. selamat menjengah kembali bl0g aku. huuuuuuuu.... hari nie aku macam terase nak tulis sesuatu ttg kawan dan sahabat... k0rang rasa dua2 tuh ade beza tak?? btw.. bg aku mmg ada bezanya..


a few years ag0,aku study kat muar n duduk asrama. dari situlah aku mula kenal erti persahabatan... aku bukan la sese0rg yang istimewa sehingga menjadikan ramai 0rang untuk berkawan dengan aku.. aku just a simple pers0n. m0stly selama 5 tahun aku stay sane aku tak rasakan yang aku ini dilayan seperti se0rang sahabat atau kawan kecuali kepada beberapa 0rang.. aku tak sure kenapa tapi maybe pada kelemahan aku k0t. aku berbadan besar n tak de la cntik sangat.. aku mempunyai bau badan dan maybe sebab tuh di0rang tak berapa nak rapat ngan aku.  maybe perasaan aku je k0t.. tapi aku b0leh rasekan nya..


macam mane aku rase?? bila aku lakukan sesuatu aku dijadikan bahan lawak. ye... aku suka buat kawan aku ketawa tapi bila aku rasa benda itu sesuatu yang membuat kan aku malu aku jadi tak selesa. akhirnya aku buat keputusan untuk menyendiri.. sebenarnya keputusan tu tak la sepatutnya aku buat sebab kita memerlukan sese0rang untuk berada disamping kita.. dalam situasi aku pulak,dari aku seperti sese0rang yang terhegeh2 untuk menjadi kawan kepada 0rang yang tidak menyenangi aku, lebih baik aku amek keputusan tu. bet0l tak? sekurang2nya tidak la aku jadi bahan umpatan 0rang...


ape je yang aku buat semua tak kena.. seperti aku tidak layak untuk berada di situ.. s0ry t0 say.. senang kata berkawan tapi tak ikhlas.. kebanyakkan 0rang yang aku jumpa ialah suka mengumpat sesama sendiri. sebagai c0nt0h A,B dan C berkawan.... selalu nampak bersama.. tapi bila A tak ada,B & C akan mengutuk A.. yang lebih menyedihkan aku bila C atau B tak ada,mereka akan mengata sesame mereka.. s0,ikhlas tak persahabatan mereka? dan akhirnya bila sesuatu berlaku mereka akan menyalahkan sesama mereka..


aku bukan la nak puji diri aku.. tp bila aku berkawan aku tau macam mana nak hargai kawan... perbezaan antara kawan ngan sahabat ialah::
KAWAN- sentiasa bersama ketika suka dan bahagia tapi belum tentu ada sewaktu kita duka dan sedih.. kawan b0leh kutuk mengutuk sesama sendiri kerana ia bagaikan satu permainan... kawan juga b0leh digunakan untuk kepentingan diri masing2.... 
SAHABAT- sentiasa bersama ketika suka dan duka... jatuh kita dia tetap ada untuk membantu.. saat tiada siapa yang mempercayai kita,dia tetap ada untuk meny0k0ng kita.. saat semua 0rang membenci kita,dia masih ada untuk berada di sebelah kita.. sahabat tidak akan menikam kita dari belakang.. dan dia akan menegur segala kesilapan kita dengan cara yang sangat menjaga hati... 


aku ada se0rang sahabat... dialah yang banyak membantu aku masa aku memerlukan bantuan. aku respek cara dia menegur kesilapan aku,dia berterus terang dengan cara yang sangat menjaga hati... ada jugak 0rang yang kutuk die dpn aku,dan 0rang kutuk aku depan dia tapi satu je yang aku tau.. aku kenal k0 luar dalam dan k0 knl aku luar dalam jugak... even 0rang cakap yang bukan2 pasal k0.. aku tetap ada kat sini sebagai se0rang sahabat kerana kau pun menganggap aku mcm tu.. bila dia terpaksa pindah sek0lah, wlpun tak la kuar daerah tapi aku tetap nangis sbb aku masih perlukan dia disisi aku.. dan sekarang bila aku dan dia berjauhan,walaupun dia ada sahabat yang lain dan dah lama tak jumpa,aku tetap menghargai persahabatn kami.. ~aisyah ahmad


sebenarnya bnyk lagi kisah aku.. tpi takkan aku nk cite pnjng lebar lak kn? dan ini adalah sahabat aku yang terdiri daripada azyan (kawan dari kecik), nurhidayu (dari sekolah rendah), aisyah ahmad (dari sekolah menengah), khaireen (dari sekolah menengah), elwin (dari p0li).. dan ramai lagi sahabat aku yang aku sangat2 syg........


0leh kerana aku tak berape nak suke mengumpat,aku lebih suka berkawan dengan lelaki.. bukan kerana aku gatal,tapi sekurang kurangnya di0rang setia pada kawan.. hahahhaa.. kelakar pulak bila ada kawan2 aku yang salah anggap. di0rang ingat aku jenis yang melebihkan lelaki berbanding di0rang.. kekadang pemikiran 0rang perempuan nie melebihi dari sangkaan kita. dasat tk dasat la jugak sampai aku bergaduh dengan di0rang.... sedih bila kita tidak dipercayai 0leh kawan2 dan dipulaukan...


sebaiknya ikhlaskan diri kita untuk persahabatan yang telah kita bina... jgn memburuk2kan kawan kita kerana suatu hari nanti kita akan meminta pert0l0ngan dari dia.. dan berhati2lah memilih kawan.. kalau dia suka bercakap mengenai keburukan 0rang lain pada kita tak mustahil dia jugak b0leh memburukkan kita pada 0rang lain.. renung2kan lah dan muhasabah diri kita.. 


s0ry andai aku tersalah ckp... thanks sudi membaca.. wasalam....

Friday, 10 June 2011

0h! tidak!!! jenayah????

assalamualaikum... s0rry dah lame tak p0st entry bru... lately jarang 0line c0z bnyk sgt keja yg perlu di bereskn...

untuk kali nie aku nk share psl jenayah... smnjak tgk cite juvana kat tv3 mcm2 berite aku dgr kt kmpng aku. dlm smggu yg lps,aku ade ikut mak aku g umah at0k aku yg skmpng ngan aku. mak aku pesan kat nenek aku yg ade 0rg dtg naek kete putih,tp tak sure kete ape,yg kn0n2nyer jual pr0duk... ala.. mcm salesmen... tp 0rg nie mencuriga kan.. di0rg akan dtg pd hari jumaat mse semua 0rg llki g s0lat jumaat kat masjid atau pada wktu pagi. kebanyakkan umah kat kmpng aku hny ade nenek2,at0k2 dan makcik pakcik shje.

nk dipendekkan cerite di0rg nie dtg kat umah,dan cerite tntng brg yg di0rg jual.. tp yg mencurigakan ialah mata di0rg melilau mcm mencari sesuatu. hurm... maybe tak baek sangka pada 0rg tp kekdng kite perlu lebih berhati2 kan? kalau ade 0rg yg k0rang tak kenal jgn sesekali keluar umah. tgk dlu kat tingkap then bagi la ape2 alasan untuk elak dari di0rg. jgn bagi di0rg masuk umah tak0t2 nnt di0rg lebih senang mengambil brang berharga.. uish!! tak0t bt0l!

lagi satu jenayah ialah di0rg akan dtg umah dan ckp yang ade diantara ahli keluarga kite yang excident. di0rg akan mengaku yang di0rg merupakan sahabat baek la,rapat la dan mintak duit untuk membawa ahli keluarga kite ke h0spital.. langkah yang sebaik nyer ialah dengan menalif0n keluarga untuk mendapatkan kepastian.. ade jugak penjenayah nie ckp yang kite mempunyai hutang sebanyak beratus2 ringgit pada satu perniagaan.. 0rg mcm nie pernah dtg umah penduduk kmpng nie. nasib baik pakcik tersebut bijak untuk memanggil ank nyer... tp dgn segera 0rg tu nk balik. nmpk sgt kn?

kekadang jenayah nie tak kne tempat.. ade yang ckp m0t0r pncit la, kete r0sak la, dan mcm2 lagi. itu semua untuk memperdaya kan 0rg. cube kalau ape yg di0rg ckp tuh bt0l2 terjadi,tak ke menyusahkan 0rg lain? sepatutnyer kite perlu mengambil iktibar dari cerita si pengembala kambing yang suka bercakap b0h0ng. aku ade terfikir gak,mereka yang mer0mpak,mencuri,meragut dan menipu ni tak de hati dan perasaan ke? aku nk sgt mereka berada di tempat mangsa2 jenayah mereka sendri.. biar mereka rase ser0n0k ke best bile menjadi mangsa jenayah?

jadi,kepada mereka yang kat luar sana terutama wanita,knk2,0rg tua dan remaja perempuan sila berhati2 tak kira kat mana pun korang berada, pastikan anda tidak mengundang kepada berlaku nya jenayah. dan kepada yang tinggal di sekitar muar dan ledang perlu berhati2 kerana 2 hari yang lepas ada berlaku nya rusuhan di penjara sengkang. ada yang melarikan diri,separuh sudah di tangkap semula manakala 5 lagi masih terlepas. harap2 tiada apa2 yang berlaku.

s0,take n0te 0keyh? ia demi kesejahteraan kita semua..
terima kasih... wasalam.... =)

Wednesday, 27 April 2011

5 bulan.....

assalamualaikum.....

 pejam celik pejam celik tetau je aku dh tibe hari last kat klang nie... rase cm bru smlm aku dtg klang untuk praktikal ngan kwn aku... tp s0k dh nak blek j0h0r dh....

rumah kwn aku dh jd mcm umah aku sndri.... family dia baek... mama mmg sp0rting wlpn a little bit kuat membebel... hahahaha.... s0ry mama.. knl ngan mama sesuatu yg sgt2 berhrga... thanks mama bsuhkn bju.. n mskkn untuk sye... hari2 blek da ade mknan.. mane tak nyer sye makin gem0k. hahahaha...... pluss.. thanks teach me jd rajin mengemas umah (kalau umah aku mls gile.. ade habuk pun tgk jep. hahaha.. dasat gile aku jd ank dara).......

thanks t0 ayah... sbb bwkkn lauk blek nk bg mama msk.. hehehehe.. wlpn ayh jrng ade kat umah (sbb bkrja) tp tak pe... ade sesuatu yg sye take dr ayh. hahahaha.... tgk ayah aku belajar yg aku kne carik suami yg biar miskin tp make sure dier rajin bekerja.. =) nie tak.. ade sesetengahnyer dh la miskin.. mls lak tuh.. cm ne ek? haish! ha! pasal ayh la aku dh knl ikan sisa nabi. hehehehe.. sedap gak... tp mkn sblh jep.. mklumlah ikan sisa nabi.. hehehehe tak lupe jgk ikan tulang plastik (bak kate awin). ikan ape ntah tuh. hahaha

thanks t0 abg eddie n kak zetty...
wlpn aku tak rapat sgt ngan abg eddie(malu la sbb bukan muhrim) tp thanks sbb bt0lkn pintu kete kancil yg aku r0sakkn. hahahahhaa.... pluss blnje mkn kat lady finger f0r the last 0ne... hehehehee kak zetty... sr0n0k sgt2 dpt knl ngan akak.. thanks slame nie ade blnje mkn kat lavender... secret recipies... haagen dazs.... big apple... wayang.. kar0ke... hehehe... tumpang umah kak zetty semate nk tgk maharaja lawak.... thanks sgt2!

thanks t0 abg epul n kak ana...
same cm abg eddie.. tak rapat sgt..... tp thanks au blnje durian... mmg tgh kempunan nk mkn durian... bwk lagi tr0s aku bntai 2 bjik durian.hahahaha.... kak ana... mmg sp0rting... engat kn mcm bese2.. tp upenyer klaka.. mmg best dpt knl wlpn last mnit. hehehehe... sr0n0k... thanks sgt2 jgk!

thanks t0 abg wan n kak ninie...
abg wan nie bleyh msuk cket sbb dier kwn abg aku merangkap abg ipar kwn aku nie... jd bese la.. 0rg mu0 kne la jmpe 0rg mu0 bru leyh layan. hahahahha.... thanks abg wan blnje mkn seaf0od kat klang(tmpt tak sure)..heeee... kak ninie... anda mmg superb.. hehehe.. bleyh msuk.,. sr0n0k sgt berb0rak.. best! akn ku pegang sume nasihat yg ade 0ke? hehehhee.... jmpe kat mu0 nnt.. =D

thanks t0 erman....
hurm... adek llki awin? 0wh ya.. thanks sbb bg pnjm bilik untuk tid0 beberape mlm.. kerane anda tid0 lu0 rite? hehehe.... thanks belikn air batu n sbgai nyer.. heheheh... =)

t0 elwin bt jumali...
thanks a l0t my friends... sbb izinkn aku stay umah k0.,.. stu tempat kje ngan k0... thanks c0z tak malu kwn ngan aku yg ala2 kmpng nie.. hahahaha... 2 thun win aku tak ja0h ngan k0.. mesti aku akn lg rindu... aku ske dpt jd kwn k0... wlpn k0 agak kasar bhse tp aku tak kesah sbb tuh adlh k0.. yg aku selesa ngan k0 ialah k0 mmg msuk same 0tak ngan aku... peramah... baek.. memahami... =) bnyk yg baek dr yg buruk... aku tak ksh psl kekurangan k0 sbb aku pndang kebaikan k0.. thanks bnyk2... dr umah asrma same2 buat jht ke umah sewa pun same gak dan hinggalah ke umah k0 sndri... =D thanks win... thanks sgt2... k0 sahabat aku...

thanks sume... insyaAllah ade mse akn aku dtg semule.. sbb tuh dh jd tempat permainan aku... hehehe...
sem0ga sht sejhtra slalu... iman n umairah jge lekl0k.. aunty dh ja0h la... tak dpt nk maen2 ngan k0rang.. nnt dtg umah nenek kalau aunty ade dtg keyh? hehehhehee

0ke.... nie bende yg maybe aku akn rindu... kancil awin,syarikat almukminin,pc lembap aku,telep0n tmpt aku bergayut,meja aku,patry tmpat aku slalu tid0,jln dr meru ke sijangkang,klang cntral,ktm klang,kl cntral,bus citilyner,klang prade,big apple,green b0x,jusc0 bukit tgi,ess0,shell,asia cafe,tak0 ta0,secret recipies,lavender,p0pular,wayang,war0ng ayh tel0k,umah kak zetty,m0rib,sunset,perwira,lady finger,balai p0lis bukit tgi,umah mama,n mcm2 lg. hehehehe....bnyk gile... huuuuuuu...

k.lah... nnt jmpe lg.. mate dh berat semcm dh nie
hahahahhahahaa... t.cre sume... mmmuuuaaahhh!!! l0ve u!

Wednesday, 20 April 2011

sempurna kah aku?

assalamualaikum.... salam ukhwah untuk semua yg membce.. =)

hahahhaa... bru buat bl0g rase ade je bnde nk tulis hari2... bese la.. bnde bru... tp insyaAllah... selagi ade daya,aku akn tulis hari2... bukan ape... sbb hari2 aku bljr sesuatu yg bru.. jmpe 0rg yg mcm2 ragam... kekadang prgai atau ta bi at 0rg nie pelik2.. hehehehe... slh stu prgai manusia ialah dier merasakn drinyer terlalu sempurna.....

btw thanks t0 s0me0ne bg aku idea tuk tulis bnde nie... dh lme aku nk tulis tp tak berkesempatan... hurm... sempurna? prnh tak k0rang jmpe 0rg  atau dikalangan kwn k0rang sndri yg k0rang tgk mereka cukup2 smpurna berbanding dri k0rang yg bnyk klmahan terutamanye dr segi fizikal?? mestilah ade kn? bile k0rang jmpe mereka mesti hati n 0tak k0rang pikir "cantiknyer dier...kulit putih , senyuman yg menawan , badan langsing , pndi bergaye lak tu... untung lah.." even aku sndri pun prnh ade perasaan mcm tuh.. sehinggakn aku rendah dri , dan tr0s jd mcm tak0t2 je nk b0rak ngan dier.. tp bg dier yg rse dri dier 'sgt! sgt! sempurna',dier akn tr0s dgn perasaan dier yg bajet bagus.. tp kn bnyk klmhan mereka sbnrnyer....slh stu nyer , kalau k0rang perasan dier akn kwn dgn 0rg yg kurang dr dier... mcm dier langsing.. then dier sanggup je kwn ngan 0rg yg gem0k sbb bile kuar cmfrim2 0rg akn usha dier dn bukan yg gem0k tuh.. hahahhaa.. kejam kn? tindakan banggang dier tuh akn menyebabkn 0rg yg gem0k n kurang sempurna tuh rendah dri , tertekan , malu... dan silap2 bleyh jd gile n yg lebih ter0k bnuh dri!!! astaghfirullah.... mntak dijauhkn.. (bunuh dri adlah slh stu perkra yg dibenci Allah...)
 akceli , setiap manusia didunia nie ade kekurgan cume bnyk atau cket je... kalau bukn dri fizikal , dri segi dlman mesti ade.... dan bergntung pd dri kite sndri mcmmne nk tutp klmhan tu... 0ke... aku sndri tak smpurna mne... aku gem0k , tak lwa mne pun , IQ pun bese2 jep tp aku tak malu nk berhdpn ngan 0rg rmi ( kekadang ade jgk segan).. sbb aku gunekn kelebihan yg Allah bg untuk menutup kekurgn aku.. aku peramah dan aku ske berkwn... klbihan yg pling bsr ialah aku jenis yg bersbr... alhamdulillah... krn klbihan aku la aku dpt kwn ngan mcm2 prgai.. bukan puji dri sndri tp cume bg cnth jep.. hehehehe.. kekdng bile kite lakukn sesuatu krna itulah kite , 0rg akn kutuk dn sbgai nyer kn? tp.. selagi bnde yg kite buat tuh bt0l dn tak menyusahkn mereka g0 0n jep la ngan ape yg kite dh buat.. sbb bile kite yakin dgn bnde tuh lame2 0rg akn trime jgk.. pling tidak pun.. bnde tuh akn jd kat dri di0rg.... ckp jep kt di0rg yg dengki 'ade aku gune duet k0? ade aku menyusahkn k0?' hahahahaa...

0rg yg sempurna akn kutuk2 0rg yg kureng kn?? kekadang aku pun same ade gak kutuk2 0rg. hehehehe... tp yg aku percye... bile aku berkata dgn sese0rg dgn perasaan yg sgt bgus , bnde tuh aku sndri akn lakukan cume cpt atau lmbt je... sme jgk mcm yg aku tgk kbnykkan diklngan kwn2 aku.. hahahaha (malu gile dh kutuk2 last sndri buat.. hahahaha) sbb tuh 0rg berkate2 'kalau nk ckp laen kali gunekn 0tak' jgn la smpi ade 0rg ckp "ank nie student tp stupid nak" kang tak pasal2 dh sentap hati mak nk! sbb ape? kalau k0 gelakkn dier hny krne dier ckp br0ken english... yg k0 ckup bgus ke kalau ckp english? tuh pun ayat tunggang terbalik.. kalau bgus pun k0 ade ke klbihan yg same mcm dier? tak de nyer... s0,pas nie jgn nk beza2 kn 0rg yg sempurna ngan tak.. sbb nnt bile kat akhirat k0 same jep mcm yg laen tak de beza dimata Allah...

untuk kwn aku s0rang.... knp k0 nk takut ngan dri sndri n pndgan 0rg? mereka pun same cm k0.. ade jgk kekurangan... kekdng hidup menyendri tuh ade bgus nyer... tp kite msih perlukn kwn... dlm rmi2 kwn kite mesti ade s0rang yg b0leh kite take advantage dri dier seperti care dier c0ndifent ngan dri dier.. =) amek bnde tuh untuk kite brani n pretend dri dari 0rg yg berckp ttg klmhan kite.. =) aku pun tak fhm ngan dri aku... tp sekurang2 nyer aku nk k0 tau kelemahan k0 n kelebihan k0... wlpn kelbhan kurang tp cube t0nj0lkn semaksimum yg lebih... sbb tuh la x-fact0r yg akn membuat kn 0rg 'w0w!' dgn k0. heeeee..... aku bg pndpat bukan sbb aku bgus... tp aku nk bntu kwn2 aku dan dri aku sndri.. ibratnyer aku mcm m0tivasikn dri sndri la. hahahahaha...

last k0pek!
s0rry bebyk kalau aku silap ckp... tp kpde kwn2 prmpuan aku... sile la take ayat nie... PEREMPUAN MEMANG PERASAN!! hahahaha... s0 kalau ade 0rg ckp kam0o cntik jgn pulak kam0o bangga sebangga-bangga nyer.. sbb nnt ley bertukar jd banggang dan b0d0h. huuuuuu.... biarkn mereka disekeliling berkwn dgn kam0o krna dri kam0o sndri.. bukan krna kam0o mnjd 0rg laen.. kalau ase2 dier tak leyh trime kam0o biarkn dier krna rmi lg di luar sane yg lebih layak untuk berkwn dgn kam0o... =)

m0ral...
be ure self let pe0ple like u bec0z its 0riginal n n0t cetak r0mpak lah! t.cre dear.. waiting f0r the next entry... =)

perfect- by pink..

Tuesday, 19 April 2011

HUTANG...

a few days a g0  aku ade gad0 ngan s0me0ne juz bec0z hutang 50 hingget dier kat aku. aku p0st status kat fb then dier(penghutang) bce dier hangin tetibe.. s0,aku maki2 ar dier... es0k nyer aku dh c0ol aku tau aku buat silap... adess... npe la aku maki dier? then aku c0l n say s0ry. tak nk plak dier mcm maki hamun aku blek an? hahahahahha.. fair rite? (ayat dier) ... n n0w aku tak kwn dh ngan dier....

base 0n da st0ry aku dan dier same2 slh(bak kate kwn aku nuar)...
1st-aku tak fhm dier...mmg la aku tak fhm dier.. dier tak habaq kat aku pun pasai dier ngah sengkek..
2nd-pasai 50 hingget pun aku nk kec0h stu dunia.. perangai cm budak2. hahahahaa... aku ngah benggang la..
3rd-aku tak leyh trime bile aku ngah ckp ngan dier,dier bleyh ltk c0l... mcm bagus!
4th-yg dier g cmmnt kat status aku wt pe? last2 dier yg malu... be gentle la.. nk maki c0l aku tr0s..
5th-yg dier dh jnji nk byr bile knp? jnji la byr tp tak tau bile.. aku tak ske 0rg br0ken pr0mise ar.....
6th-dier pny blagak time ckp tgi giler ar.. c0ndifent jep ngan ayat dier... hahahahaha

last2 aku mengalah(mmg aku jenis tak pndai mrh lame2) ... say s0ry n delete status yg aku gad0 ngan dier... kire h0rmat dier la gak.. n request fr0m him,bl0ck fb aku dr dier... dier menyampah tgk muke aku.. hahahaha... tak psal2 aku dh hilang kwn s0rang...

ptg tuh aku g jusc0 carik brang kat kdi "welc0me... five ringgit per items" ... ade akak tuh t'dgr aku sebut pasal hutang... n dier ceramah aku
akak::: kalau 0rg hutang ngan kite kite halalkn je.. kire bersedekah la jgk..
aku::: abes kak? kalau 500 pun takkn la kire nk bg jep?
akak::: halalkn je la dik... mne tau... adik halalkn... s0k luse Allah bg ganjran yg lg bnyk dr yg adik halal kn...... =)
aku::: erm.. bt0l gak.. =) mekaseh akak..... alhamdulillah......
thanks sis sedarkn sye!!!!

last k0pek!
m0ralnyer jgn bg 0rg pnjm duet buat hutang kalau dri pun berade dlm keadaan sengkek. nnt mcm nie la jdnyer... gad0 tak tentu pasal.. hahahahahhaa..... (tp aku sndri tak mkn nshat.. still lg nk tlng... bukan ape.. kesian!) ngeeee.......

new bl0gger...

assalamualaikum... hye there.. btw,aku msih bru lg kat sini.. memule tgk membe buat bl0g dier mcm best jep.. tp akceli aku buat bl0g nie pasal aku nk share pengalaman aku n pendapat. tak smestinyer aku hny akn tulis psl life aku... s0,plss supp0rt me.. kalau ade yg b0ring kat cnie bgtau s0 aku akn try impr0ve dlm penulisan.. =D